zaterdag 6 maart 2010

4/3 Boeddhisme in alles

Boeddhisme is alom tegenwoordig. Geen weg zonder Boeddha-beelden. Geen huis zonder Boeddha-beelden. Geen school zonder Boeddha-beelden. Monniken duiken overal op, ook in de school.Naast de schoolpoort staat een Boeddha-beeld.

Als men langs het beeld passeert dient een Waï-groet gebracht te worden. Een lerares vertelde me net dat haar ochtendritueel, dat start om 5 u 30, erin bestaat eten te maken – in die volgorde - voor de (drie) honden, haar man en de dagelijks langskomende monnik. Het is haar eerste goede daad van de dag. Omdat zij op het uur dat de monnik langs komt reeds onderweg is naar school, zorgt haar man voor de ‘bediening’ van de monnik. Voor de meeste monniken is dit de enige manier waarop ze aan de ‘kost’ komen. Monniken die volgens een bepaalde strekking van het boeddhisme leven, moeten het met dit ene maal stellen voor een volledige dag.

Tijdens een gesprekje daarnet met een jongen die volgend jaar studies aanvat in Surin als leraar Engels, kwamen foto’s naar boven van een soort ‘retraite’ in een tempel. Kinderen, uitgedost in hun uniform, leerden daar over diverse aspecten van het boeddhisme onder leiding van monniken. Naast geestelijke richtlijnen wordt ook aandacht besteed aan meditatief-technische aspecten.

Na een presentatie woensdag door een regeringsfunctionaris van een internationaal uitwisselingsprogramma voor studenten, werd de functionaris bedankt door de schooldirectie met een portret van een belangrijke monnik.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten