zaterdag 6 maart 2010

1/3 Een huis met een exotische touch

Het komt ons goed uit dat de eerste dag een verlofdag is. We hebben niet kunnen slapen op het vliegtuig en dus hebben we een nachtje moeten overslaan. Daarbij komt nog dat de klok hier 6 uur moet teruggedraaid worden. Wij staan dus midden in de nacht op. We hebben dan ook vanaf 21 uur lokale tijd doorgeslapen tot 11 uur ’s morgens en dit ondanks het geblaf van honden ’s nachts en het feit dat de zon reeds om 6 uur ’s morgens volop in de kamer schijnt. De airco in de kamer houdt de hitte (35 graden) buiten. Het muggennet beschermt ons tegen het ongedierte.

Het huis van onze gastheren is zeer ruim, naar Thaise normen luxueus en kraaknet. Dit laatste is geen evidentie met het exotisch ongedierte dat hier en daar opduikt, ook in het huis. Iets dat lijkt op salamanders kruipt hier en daar langs de buiten- én binnenmuren. Af en toe duikt een gekko op die aan de buitenkant van het raam voorbij wandelt. Er wordt gevraagd de schoenen uit te doen, wat erop neer komt dat je de ganse dag blootsvoets rondloopt in huis.

Het huis staat in een verzorgde tuin met exotische bomen. In die tuin brengt de gastheer – grootgebracht in een landbouwersfamilie – een deel van zijn vrije tijd door. Het huis staat op betonnen palen zoals vele huizen hier. Tussen de palen wordt de pick-up geparkeerd. Je komt binnen in iets wat op een living lijkt doch zonder een zithoek of eettafel. In de ruimte staan verschillende lage tafels waarop de gastvrouw af en toe plaats neemt om TV te kijken. Boeken staan de een boven de ander gestapeld tegen een pilaar. De eettafel bevindt zich in een ruimte die deel uitmaakt van de keuken. Keuken is misschien een verkeerd woordgebruik, want het eten zelf wordt naast de ‘keuken’ op een koertje overspannen met gaas klaar gemaakt. De kamers bevinden zich op de ‘gelijkvloerse’ en op de eerste verdieping. De badkamer bevindt zich op het gelijkvloers. Water is hier een luxe. De douche is niets meer dan een korte tuinslang met een sproeier waar soms een lichte straal water uitkomt. De keren dat er geen water uitkomt is het behelpen met water dat opgespaard wordt in een grote plastieken ton waaruit water wordt geschept dat over het hoofd wordt gegoten. Dit noemen de Thai een ‘bad’, heb ik later tijdens het lesgeven begrepen. Ons ligbad bestaat hier niet (wat een waterverspilling voor hen!). We hebben het geluk dat ons gastgezin een westerse wc heeft en niet – zoals op vele plaatsen – een ‘franse’ wc.

Elke kamer heeft een verfrissende ventilator aan het plafond. Overal in het huis hangen foto’s van het koningshuis. Verder hangt er geen decoratie aan de muren behalve meerdere foto’s van de gastheren in hun wit uniform. Dit uniform dat ze als leraars kregen, is bedoeld voor speciale gelegenheden. Mocht je niet beter weten, dan zou dit perfect kunnen doorgaan voor een legeruniform.

Verder valt het warm donker rood glanzend hout op dat de vloer bedekt en dat gebruikt werd voor de meubels. Het hout afkomstig van exotische bomen heeft de gastheer gekocht in Cambodja. Enkele van de meubels zijn door hem gemaakt. Dit is één van zijn vele interesses zo vernemen we later.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten