zaterdag 6 maart 2010

3/3 Enthousiasme

De dag begint met het bijwonen met Udom van een presentatie door een vertegenwoordiger van de regering van een internationaal studenten-uitwisselingsprogramma. Opvallend was het filmpje dat volgde op de slide waarin de Thai wordt duidelijk gemaakt dat ze hun kennis meer moeten tentoon spreiden overal in de wereld. In het filmpje uit een amerikaanse show zie je hoe een kandidate niet weet in welk land Boedapest ligt. Het antwoord luidt uiteindelijk ‘Europa’.

Verder wil Udom met ons enkele scholen in de regio bezoeken waar computers werden/zullen geïnstalleerd (worden) door het ‘Close the gap’-programma. In die scholen is evenwel nog geen vrijwilliger langsgekomen. Hij wil ook met één directeur van 1 school waar wel al volunteers zijn geweest,het idee van Ann bespreken om studenten Engels uit onze universiteiten hier de mogelijkheid te geven stage te lopen. Iets wat tussen neus en lippen uitgesproken werd is al onmiddellijk een eigen leven gaan leiden. Voor we het goed en wel beseffen heeft Udom deze dag georganiseerd speciaal om dit idee te bespreken. Udom is zeer enthousiast (het woord ‘enthousiasm’ wil hij trouwens voor eens en voor altijd goed uitgesproken krijgen, maar het lukt hem maar moeilijk, zelfs nadat we hem dit verschillende keren per dag proberen voor te doen). Wat voor ons een idee was blijkt bij aankomst al realiteit. De eerste vraag die we krijgen van de leerkrachten Engels is wanneer de studenten komen. De directeur heeft weinig nodig om hierin een schitterend idee te zien. Hij heeft blijkbaar ook een track record als ‘ondernemer’. Van Griet , de eerste vrijwilliger in deze school weten we dat hij slechts 1 dag in de week op school is. Zijn school is een juweeltje vergeleken bij de andere. Hij heeft blijkbaar via relaties goedkoop schoolbussen kunnen kopen waardoor hij nu de streek bedient met vervoerdiensten die hem een goede winst opleveren. Op het einde van ons bezoek aan deze school brengt hij ons naar de rand van de school die uitkijkt op een meertje. Hij ziet daar een resort verschijnen waar ondermeer volunteers kunnen verblijven. De plannen bestaan al maar Udom hoort hem bij vertrek een medewerker opdracht geven om de aannemer te bellen om de klus NU tijdens de ‘grote’ vakantie in april te doen. Aanstekelijk enthousiasme.
In de andere scholen worden echter ook verdienstelijke pogingen ondernomen om te excelleren. Een school heeft een prijs gekregen van een Thaise prinses voor haar drugspreventie-actie (drugs zijn hier ook een plaag): de studenten worden aangemoedigd te sporten en muziek te maken die hen moet weghouden van de drugs. Diezelfde school heeft trouwens ook in een competitie tussen de scholen waarbij alle leerlingen een test dienden af te leggen die dan werd vergeleken met andere scholen, bij de top gescoord. De studenten gingen daarvoor 9 dagen in volledige studie-afzondering waarbij de studenten in school overnachtten en tot ’s avonds laat alle stof herhaalden.

1 opmerking: