zaterdag 6 maart 2010

28/2 Buddha’s enlightment


Onderweg houden we halt bij een nieuwe tempel waar Udom ons voor de eerste maal kennis laat maken met de wereld van het boeddhisme. Blijkbaar is het morgen een feestdag in Thailand en trekken nu reeds massa’s mensen naar de tempel: hij legt ons uit dat morgen het feest wordt gevierd van ‘Buddha’s enlightment’ (Boeddha’s Verlichting).

De nieuwe tempel is nog niet helemaal af. Het ligt in een nieuw aangelegd en uiterst verzorgd park. Door luidsprekers klinkt voortdurend de stem van de lokale filmster die deze tempel deels financierde en zijn naam aan deze tempel heeft verbonden. Net voor we aankomen bij de tempel, vinden we de filmster letterlijk en figuurlijk terug in de spotlights. Rond hem zijn allerhande kraampjes verzameld. Drommen bewonderaars staan rond hem. Blijkbaar roept hij de toehoorders en tempelgangers op de verdere financiering van de tempel financieel te steunen. De naam van iedere gulle schenker wordt omgeroepen en mag even in zijn glans delen.
Verderop in de tempel verstomt het schelle geluid van de luidsprekers. Schoenen uit en stilte in acht nemen. Rechts van de ingang zitten vooral vrouwen en kinderen op een klein bankje geknield met een lotusbloem in een hun handen en het hoofd gebogen. Achterin de tempel bevinden zich twee beelden. Het eerste beeld is dit van een belangrijke monnik. De tempelgangers kopen een stukje bladgoud en plakken dit op het beeld. Ze vragen om van tegenslagen gespaard te blijven of verlost te geraken. Verderop bevindt zich een beeld van de boven alles uitkijkende Boeddha in opbouw. Enkele arbeiders zijn bezig om het beeld af te werken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten