zaterdag 6 maart 2010

1/3 Gastvrijheid

Udom vinden we ’s morgens in bloot bovenlijf in het vensterraam zittend met een boek in zijn handen. Hij staat iedere dag zeer vroeg op. Vele Thai zijn vroege vogels. Zo blijkt er reeds een dagelijkse ochtendmarkt te zijn in Prasath vanaf 3 uur ’s nachts. Begrijpelijk dat de meeste Thai reeds om 21 u in hun bed kruipen.

Udom en zijn vrouw hebben ons opgewacht om samen te lunchen. Rijst is de basis van elke maaltijd (ook ’s morgens). De variatie zit in wat er bij komt. Verschillende kommetjes gevuld met versneden groenten en vlees, overgoten met een sausje. Bij gebrek aan gespecialiseerde kennis en ervaring terzake kan ik niet verder ingaan op de verdere samenstelling. Het enige wat ik hierover nog kan meegeven is dat je best eerst vraagt waar de ‘spicy’-kommetjes staan.

Met matige schepjes worden deze bereidingen (in bepaalde gevallen kant en klaar gekocht op de dagelijkse markt) naast de rijst in het soepbord gelegd om dan met vork en lepel op een gezapige manier opgegeten te worden. Er wordt ruim tijd genomen om te eten. Of zoals onze gastheer grapte: ‘Thai is T(ha)ime’.

De gastvrouw heeft in ieder geval haar best gedaan om onze eerste lunch te bereiden. Met een brede glimlach worden we gediend als koningen. Als afsluiter wordt fruit, het ene al exotischer dan het andere, voorgeschoteld. Fruit is er blijkbaar in overvloed. Terwijl we privé lessen aan het geven waren aan enkele kinderen (aan wie Udom normaal privé les geeft), bood Udom ons een coconut aan die hij net in zijn tuin had ‘geplukt’. Met enkele vaardige kappen met zijn kapmes was de coconut klaar om eerst uitgedronken en dan uitgegeten te worden. Later in de week toonde Udom mij hoe hij als kind de mango’s uit de boom ‘schoot’ met een schietlap. Ik kon moeilijk begrijpen hoe hij vanop een afstand van enkele meters de lange dunne stengel van twee decimeters lang kon raken met een schietlap. Hij zei me dat je dan ook moest oppassen de mango niet op je hoofd te krijgen. Blijkbaar bevat de vrucht een sap die je best niet in je ogen krijgt.

Onze gastheer introduceert ons in diverse aspecten van de Thaise samenleving, cultuur en geschiedenis. Hij blijkt zeer belezen te zijn en zeer nieuwsgierig. Hij spreekt ons over de Khmer die hier het merendeel van de bevolking uitmaken. Khmer zijn verwant aan de Cambodjanen. Ooit maakte dit deel van Thailand deel uit van het grote eeuwenoude Khmer-rijk. Hij vertelt ons ook over zijn zoon die aan de westkust van de US zijn middelbare studies dit jaar beëindigt. Deze studies worden maar deels met een beurs betaald. Hij en zijn vrouw ontzeggen zich veel voor de toekomst van hun enig kind.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten