maandag 12 april 2010

4/4 De inwijding van een monnik


Een lerares heeft ons met onze kinderen uitgenodigd naar een inwijdingsceremonie van een monnik. Zoals eerder gezegd kan iedere Thai een tijd als monnik leven (van enkele weken tot enkele maanden). Dit kan zelfs vanaf de kindertijd. Hierbij moeten ze zich zo’n 200 regels eigen maken.

Luide tranceachtige muziek gebracht door een live orkestje in de laadbak van een pick-up, gaat de autokaravaan vooraf. Vooraan in de karavaan de pick-up waarin de kaalgeschoren en in het wit geklede kandidaat monnik op een erestoel zit. In een eerste fase loopt de ganse stoet 3 maal rond de tempel. Terwijl rond hem de mensen dansend op de repetitieve muziek hun blijheid uiten en af en toe vreugdekreten laten horen, is de kandidaat monnik één en al onbewogenheid. Het contrast is groot. Het is een intense beleving, ook voor ons als buitenstaander.

De ceremonie heeft vele fases die voor ons onbegrijpelijk zijn. Een gedeelte is Boeddhistisch en een gedeelte is Pram. (de vele volkse rituelen die we eerder beschreven hebben) Op een bepaald moment neemt de monnik zijn witte bovenkleed af om vervolgens de oranje monnikspij te ontvangen. Hij trekt zich even terug om terug binnen te komen in zijn nieuwe kleed. De ceremonie wordt afgesloten met een lunch waarop wij worden uitgenodigd. Het was niet alleen een inwijding voor de monnik, maar ook een inwijding in het Boeddhisme (en de Pram) voor onze kinderen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten