maandag 12 april 2010

1/4 Olifantenverdriet

Vandaag afscheid van de Taboe Wittaya school. Let op, de titel van dit stukje slaat daar niet op. Ik geef aan de leraressen nog enkele internet-tools die zij kunnen gebruiken en neem afscheid van de directeur. De leraressen zal ik hoogstwaarschijnlijk maandag nog terugzien.

Een van de leraressen van Ann en onze gastvrouw nodigen ons uit voor een etentje met hun kinderen, gevolgd door wat inkopen voor een spaghetti-lunch met de studenten van Ann op maandag.

Onze gastvrouw brengt ons tenslotte naar de olifantenkliniek. Er is twee weken geleden een olifantentweeling geboren: twee mannetjes! Een olifantentweeling is uitzonderlijk maar een mannetjestweeling is blijkbaar uniek in de wereld. Was dit in Belgiƫ gebeurd dan stond het land op stelten. Hier wordt de tweeling prompt symbolisch aan de koning geschonken. De olifant is het symbool van Thailand. De Thai dragen hem in hun hart.
Toen er vorig jaar een eigenaar met zijn olifant in een truck naar het zuiden reed, had hij midden in de nacht op een kruispunt een zwaar ongeval. Onmiddellijk beval de koning dat het leger moest ingeschakeld worden om het dier te bevrijden. Hij deed ook een gift om het beest in de olifantenkliniek van Surin te laten verzorgen. De olifant was echter te zwaar gewond en kon niet worden gered.
Dit voorbeeld typeert de manier waarop Thai met de olifant omgaan. Het is bv.de gewoonte om de eigenaars van de olifant (meestal arme boeren) wat geld toe te stoppen voor het eten van de olifant. Zoals we zelf ervaren hebben bij een restaurantbezoek twee weken geleden, gaan ze ook rond in Surin en vragen de mensen te betalen voor het eten van de olifant. Een andere bron van inkomen voor het onderhoud van de olifant is de verkoop van de mest. Dit zien we dan ook voor onze ogen gebeuren. Nog geen minuut na “het gebeuren” wordt alles netjes opgeschept.

Een paar tientallen meter verder in de ‘kliniek’ zien we een ander verhaal dan de pasgeboren tweeling. Met man en macht wordt een olifant die aan een baxter ligt en neergevallen is van zwakte, verlegd. Het beest had geen tanden meer en had daardoor een grote tak ingeslikt die in zijn keel was blijven steken. Een oude man, eigenaar van de olifant, giet water over zijn slurf. Een jongetje komt erbij zitten en helpt de oude man. Als we zaterdag teruggaan met onze kinderen, vernemen we dat de olifant gestorven is. Dergelijke verhalen halen hier de televisie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten